Akkora homokvihart kavar a szíriai háború, hogy az űrből is látszik

2015.10.19. 19:28

1995 óta a legnagyobb homokvihar tombol a Közel-Keleten, az eredete viszont egyáltalán nem természetes, állapította meg egy izraeli megfigyelőállomás, a Remote Sensing Laboratory (RSL). A laboratóriumban a levegőben található por, vulkáni hamu, légszennyeződés, erdőtűz okozta füst és egyéb tényezők alapján mérik a Napból érkező fény erejét.

Az állomás által szeptember közepén érzékelt homokvihar akkora területet fed le, hogy egyszerre érinti Izraelt, Jordániát, Egyiptomot, Irakot, Szíriát, Libanon és Ciprust. Az ekkora homokfelhők nem ritkák a térségben, de azok szinte kizárólag mind a Szaharából indulnak, ez viszont a szíriai-iraki határról indult, és az időpont sem stimmelt, a legnagyobb viharok ugyanis nem szeptemberben, hanem márciusban vagy áprilisban kezdődnek.

Emiatt kezdtek nyomozásba az RSL szakemberei, akik arra jutottak, hogy a porfelhőért a szíriai háború a felelős, legalábbis a nagyobb gócpontok mind köthetők voltak valamilyen összecsapáshoz vagy nagyobb mozgáshoz. A sivatagban ugyanis nagyon sok helyen vékony kéreg fedi a homokot, amit a szél nem tud feltörni, de a harci gépek, az emberek vándorlása és a bombázás viszont fel tud törni.

A BBC szerint a szeptember elején kezdődött homokvihar miatt több repülőjáratnak is meg kellett szakítani útját a térségben, de emberek is kerültek kórházba miatta, sőt, halálos áldozata is van.  • Árfolyam