Szökőnap
4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Átvilágítják az egyiptomi piramisokat

2015.10.26. 09:07

Egy nemzetközi kutatócsoport a legkorszerűbb technológiákkal átvilágít négy egyiptomi piramist, hogy megfejtsék építésük titkát - jelentette be vasárnap Mamdúh ed-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszter.

A miniszter szerint a Scan Pyramids projekt keretében a gízai Kheopsz- és Khephrén-piramist, valamint a dahsúri tört falú és a vörös piramist vetik alá hőkamerás és részecskedetektoros szkennelésnek, hogy feltárják a bennük lévő esetleges rejtett kamrákat, járatokat, réseket és egyéb titkokat – írja az MTI. Ezek kíméletes technológiák, amelyek nem okoznak kárt a piramisokban – mondta Damáti. Csak azért, mert egy rejtély 4500 éves, még nem jelenti, hogy nem lehet megfejteni.

A november elején kezdődő és 2016 végéig tartó projektben egyiptomi, francia, kanadai és japán tudósok és építészek vesznek részt. Matthieu Klein, a kanadai Laval Egyetem kutatója a projektet bemutató vasárnapi kairói nemzetközi sajtótájékoztatón elmondta, hogy csapata infravörös technológiával tekint be több méterre a felszín alá az építmények érintése nélkül. Szerinte érdekes dolgok lehetnek már pár méterrel vagy kőtömbbel mélyebben is.

A cél az, hogy megoldást találjunk a piramisok rejtélyére - mondta az AFP-nek Mehdi Tayoubi, az Héritage, Innovation, Préservation (HIP) nevű francia kutatóintézet alapítója. Tayoubi szerint erre már 30 éve is történt kísérlet, ám ez az első nemzetközi, egyben csúcstechnológiát alkalmazó projekt.

Bár már több régészeti expedíció is megpróbálta megismerni a 4500 éves egyiptomi piramisoknál alkalmazott építési technikákat, ez mindmáig nem sikerült sem régészeknek, sem egyiptológusoknak.

A műemlékvédelmi miniszter szerint a piramisok szkennelésére alkalmazott technikát felhasználhatják majd Nofertiti királynő sírjának keresésére is a Tutanhamon-sírban, ahol a közeljövőben georadar-vizsgálatokat végeznek.