Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Az emésztésünk is megváltozott a kapanyél mellett

2015.11.24. 15:13

Magasságunk, immunrendszerünk, emésztésünk és bőrszínünk is megváltozott, amikor Európa területén elterjedt a földművelés. Az már a modern emberek tanulmányozásával kiderült, hogy a földművelés nyomot hagyott a génjeinkben, őseink csontjai azonban azt is elárulták, hogy mikor történtek nagy változások. 

A korábbi tanulmányok csak a földben találta csontokra és más tárgyi leletekre hagyatkoztak. Az első ilyen európai maradványok 45 ezer évesek, és az itt élő modern emberek körülbelül 35 ezer éven át vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak. Nagyjából 8500 évvel volt egy bevándorlási hullám, és olyan emberek érkeztek, akiknek a dns-e a Közel-Kelet lakosságának génjeire hasonlít.  Valószínűleg ők hozták be a kontinensre a földművelés tudományát. Körülbelül 4500 évvel ezelőtt a Jamnaja-kultúrához tartozó nomádok érkeztek Európa területére, az orosz sztyeppék felől. 

David Reich, a Harvard orvosi karának génkutatója az 8500-2300 évvel ezelőtti korszakban élt 230 ember genomjában keresett genetikai változásokat, és az ősi dns-t a ma élő emberekével is összehasonlította. Eredményeit a Nature tudományos lapban publikálta.

Többek között azt mutatta ki Reich csapata, hogy bár a tej megemésztését segítő gének természetes kiválasztódással terjedtek el a populációban, ez nem akkor ment végbe, amikor a földművelés elterjedt, hanem csupán 4000 évvel ezelőtt.

A változások néha kellemetlen mellékhatással jártak. Az SLC22A4 gén például segítette egy aminosav megemésztését, de ugyanez a dns-szakasz növelte a hasfájást okozó irritábilis bél szindróma előfordulásának kockázatát is.

Európa is fekete kontinens volt

Reich megállapította, hogy az európai lakosság bőre egészen 9000 évvel ezelőttig fekete volt, és az Anatólia felől érkezők hozták be a világosabb bőrszínt. Később jelent meg egy új génvariáns, ami még világosabbá tette az itt élők bőrét. Ennek az oka is a táplálkozásban keresendő.

A világos bőr több D-vitamint termel az északabbra levő szélességi körökön, csakhogy a korai vadászó-gyűjtőgető emberek jól elvoltak a fekete bőrszínnel is. Reich szerint ők az elfogyasztott hússal kaptak elegendő vitamint. Elmélete szerint miután átálltak az emberek növényi élelmiszerekre, kivilágosodott a bőrük.

Az észak-európai emberek az anatóliai és jamnaja farmerektől nyerték a magas termetüket, de a földművelés megjelenése után a délebbre élők alacsonyabb növésűek lettek. Ennek a okát még Reich sem ismeri, de a kutatómunka folytatódik, és még több ősi genom elemzésével igyekeznek magyarázatot találni az emberi fejlődés titkaira.