Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A szén új formáját sikerült előállítani

2015.12.01. 11:38

A szén teljesen új szerkezetű formáját fedezték fel az Észak-Karolinai Állami Egyetem kutatói. A Q-szén később akár ki is válthatja a gyémántot, de már most egyszerűen elő tudnak állítani kisebb gyémántrétegeket a segítségével.

diamond
Fotó: Wikipedia

A szénnek több allotrop módosulata létezik, ezekben a szénatomok más-más szerkezetbe rendeződnek. Ilyen szilárd formák a gyémánt és a grafit.

Most létrehoztuk a szén egy harmadik szilárd formáját

– mondta a kutatást vezető Jay Narayan. Szerinte az egyetlen hely, ahol a Q-szén a természetben is előfordulhat, a bolygók magja lehet.

A kutatók 20 és 500 nanométer közötti vastagságban tudják előállítani az új szénmódosulatot, amelynek több szokatlan tulajdonsága is van, például hogy ferromágneses, illetve hogy keményebb, mint a gyémánt. Mindez a kutatók szerint különösen alkalmassá teheti arra, hogy új típusú elektronikus kijelzők gyártásához használják fel.

A módszer ráadásul olcsó, a szemműtétekhez is használatos lézerrel hevítik a szenet a Q-szén előállításához. Az új anyagból pedig képesek voltak szobahőmérsékleten és átlagos légköri nyomás mellett kisebb gyémántokat előállítani. Mivel a Q-szén keményebb a gyémántnál, hosszú távon sok felhasználási területen ki is válthatja. Egyelőre viszont még a kutatók se ismerik ehhez eléggé, így első körben a gyémánt olcsó előállításában lehet hasznos.