Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Tök véletlenül született meg az év űrvideója

2015.12.01. 11:36

Elég sokat kellett várni rá, de megvan az év űrvideója, ráadásul a NASA kísérleteit az űrbe vivő rakétára szerelt kamera véletlenül forgatta le a felvételt, amin tökéletesen látszik, ahogy a rakéta két része (az emelkedést adó fokozat és a kísérleteket szállító szonda) szétválik mintegy 120 kilométer magasban.

Az alkalom egy egyszerű tesztrakéta indításakor, még november elején adódott: az egyik, Új-Mexikóból fellőtt, kis magasságú, de a mikrogravitációt igénylő kísérletekre használt rakétaszonda szétválását sikerült tökéletesen rögzíteni, méghozzá a pár másodperccel korábban levált orrkúpra szerelt kamera segítségével. A cég sajtósai nyilván tettek hozzá egy jól időzített, zongorás-dobos zenét, és puff, már kész is az év leghatásosabb videója, de a lényeg, hogy a fizika törvényeinek engedelmeskedve, kiszámíthatatlan módon forgó orrkúp pont úgy fordult, hogy a műveletet megkomponálni sem lehetett volna jobban.

UP Aerospace SL-10 NASA Flight Opportunities Mission

A teszt során persze nem a pr-érték növelése volt az elsődleges cél. Főleg pont a videón is látható pillanatot szerették volna kipróbálni, amikor a hasznos terhet szállító űrkapszula leválik az őt a magasba szállító hordozórakétáról, de a kísérletek között is volt fontosabb, mint egy jó videó. A fejlesztők ugyanis egy új, környezetbarát hajtóanyag mikrogravitációs jellemzőit is figyelték.

Az űrkapszula szintén egy fejlesztés alatt álló szerkezet: a MERC, vagyis Maraia Earth Return Capsule, vagyis a Maraia nevű visszatérő kapszula egy olcsó, mégis sokoldalú, önirányító eszköz lenne, főleg a mostanihoz hasonló kísérletekhez használnák, vagy épp arra, hogy a Nemzetközi Űrállomásról útnak indított kísérleti űreszköz lehessen belőle.