Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Két amatőr csapat is mehet a Holdra

2015.12.09. 11:33

Alig két hónappal a Google Lunar XPRIZE izraeli csapata után a Moon Express is bejelentette, hogy az XPRIZE Alapítvány által igazolt indítási szerződéssel rendelkezik. Az amerikai csapat MX-1E nevű holdszondájával egyszerre három indítást is tervez a Rocket Lab Electron rakétájával a Hold felé.

A Moon Express még október 1-én közölte, hogy három indításra kötött szerződést a Rocket Lab fejlesztés alatt álló Electron rakétarendszerére. Ezt december 8-án az XPRIZE Alapítvány hivatalosan is megerősítette, így már legalább két magán-holdexpedíció indulása várható 2017-ben.

A GLXP izraeli csapata, a SpaceIL, október 7-én jeruzsálemi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy holdszondájuk 2017 második felében egy Falcon 9-es fedélzetén indul el a tervek szerint a Hold felé.

A Google Lunar XPRIZE verseny 2017. december 31-ig tart, addig kell sikeresen végrehajtani a kiírás szerinti feladatokat: a Holdra eljuttatott robotnak legalább 500 métert meg kell tennie a Hold felszínén, és nagyfelbontású videót és képeket kell visszaküldenie a Földre.

A 2017-es határidő feltétele volt, hogy legalább egy csapatnak le kell tenni az asztalra egy rakétaindítási szerződést 2015. december 31-ig, ezt most a SpaceIL után a Moon Express is teljesítette. Minden többi csapatnak, aki benn akar maradni a versenyben, így a verseny magyar résztvevőjébek, a Pulinak is, az2016. december 31-ig kell bemutatnia saját indítási szerződését.