Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Meghalt a pszichiáter, aki miatt már nem tekintjük betegnek a melegeket

2015.12.27. 19:18

Elhunyt Robert Spitzer befolyásos amerikai pszichiáter, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a homoszexualitás lekerült a betegségek listájáról az Egyesült Államokban, írja az MTI. A psziciátriai betegségek határozója, a DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) egyik szerkesztője azt mondta a New York Timesnak: Spitzer a maga korának messze a legmeghatározóbb alakja volt a pszichiátriában. 

Amerikai lapok vasárnapi jelentése szerint a homoszexualitás ünnepelt, egyben vitatott kutatója pénteken, 83 éves korában halt meg Seattle-ben. A pszichiáter az 1970-es években nagy feltűnést keltett azzal, hogy nem akarta a mentális betegségek listáján látni az azonos neműek iránti vonzódást, és melegjogi aktivisták szerint Spitzernek köszönhető, hogy az Amerikai Pszichiátriai Társaság 1973-ban törölte is a homoszexualitást a mentális rendellenességek közül. Addig a szakemberek közül is sokan úgy tartották, hogy a homoszexualitás a megfelelő terápiával "gyógyítható".

Három évtizeddel később Robert Spitzer újra a viták kereszttüzébe került azzal a kutatásával, amelynek eredménye szerint a melegek közül az erősen motiváltak úgynevezett reparatív terápia segítségével képesek "megszabadulni" homoszexualitásuktól és heteroszexuálisként teljes életét élni.

Melegszervezetek azzal vádolták az addig Spitzert, hogy tanulmánya tudománytalan volt, tesztjeihez nem véletlenszerűen, hanem szándékosan keresett "megfelelő" alanyokat. A New York-i Columbia Egyetem nyugalmazott professzora tíz év múlva, 2012-ben visszavonta tanulmányát és bocsánatot kért a meleg közösségtől. Azt mondta, a dolgozat fatális tévedése, hogy nincsen semmilyen eszköz a kísérleti személyek kijelentésének igazolására.