Valér
2 °C
8 °C

Egyre több a biszexuális az USA-ban

2016.01.12. 10:13

Az egészségügyi felméréseket is készítő amerikai járványügyi hivatal, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) legfrissebb, januárban publikált nemzeti felmérése szerint [PDF] egyre több férfi és nő vallja magát biszexuálisnak.

A biszexualitással kapcsolatos tudatosság sokat nőtt az elmúlt években, könnyebben címkézik magukat az emberek biszexuálisnak – mondta a CNN-nek Debby Herbenick, a Sex Made Easy című könyv szerzője, aki nem vett részt a kutatásban.

A kutatók több mint 9 ezer, 18 és 44 év közötti embert kérdeztek meg az USA-ban szexuális élményeik típusáról, és arról, hogy vonzódnak-e az ellenkező vagy az azonos nemhez, illetve saját magukat heteróként, homoszexuálisként vagy biszexuálisként azonosítják. Az interjúkat 2011 és 2013 között készítették a CDC National Survey of Family Growth című felmérése keretében.

Nagyon sok eredmény megegyezik a korábbival (2006-2010), most is a nők 1,3, a férfiak 1,9 százaléka vallotta magát homoszexuálisnak. A friss felmérésben viszont több nő jelentette, hogy más nőkkel volt valamilyen szexuális kapcsolata: 17,4 százalék, szemben a korábbi 14,2 százalékkal. A férfiaknál ez az arány csak 6,2 százalék. Többen, 5,5 százalék férfi és 2 százéknyi nő mondta azt, hogy biszexuális, szemben a korábbi 3,9, illetve 1,2 százalékos adatokkal.

Több nő vallja magát biszexuálisnak, mint férfi, ez az eredmény egyezik a korábbi tanulmányok eredményeivel is. Viszont a nőknél kicsit más a kérdés a felmérésben: ők arra válaszolhatnak, hogy volt-e orális vagy bármilyen más szexuális élményük másik nővel, míg a férfiaknál arra kérdeznek rá, hogy volt-e orális vagy anális szex másik férfival.