Magyar fotó került a NASA válogatásába a Göncölön áthúzó üstökösről

2016.01.23. 07:46

Fényes Lóránd asztrofotós képei rendszeresen kerülnek be a NASA Astronomy Picture of the Day, vagyis a nap csillagászati témájú fotója című válogatásába. Lóránd egy friss, a Göncölszekér csillagképen áthúzó üstökösről készült képe most megint elnyerte a szerkesztők tetszését.

A kép érdekessége, hogy az APOD átlagos képeihez képest egyszerű, mint célpontját, mind elkészítését tekintve. Ahogy Fényes a honlapján, a kép születését leíró történetben írja, már régóta tervezte, hogy idén január 16-án lefotózza a C/2013 (Catalina) nevű üstököst, amelyről már korábban tudni lehetett, hogy ezen a napon tart majd látszólagos pályájának azon szakaszában, hogy nemcsak a Göncölszekérben lesz látható, de az M101-es galaxis sem lesz túl messze.

„Két ennyire eltérő égi objektum nagyon izgalmas páros egy fényképen. Az egyik nagyon közeli: a naprendszeren belül halad. A másik rendkívül távoli: a saját galaxisunkon, a Tejútrendszeren túl található természetesen. Ám innen, a Földről nézve, fotózva egy látómezőn belül találjuk őket ezen a napon” – írja a fotós. Az üstökös a fotózás alatt így mozgott az égen:

A jó előre tervezhető célpont ráadásul nem is igényelt olyan komoly, több tucat, egyenként akár hosszú percekig tartó expozíciót, mint más csillagászati fotók. Fényes egy frissen vásárolt tükörreflexes gépet, illetve azon egy 40 milliméteres, fix objektívet szerelt fel egy mostanában piacra dobott, Star Adventurer nevű állványra. Az állvány lényege, hogy jól beállítva jó ideig követni tudja az égbolton látható csillagok és bolygók elmozdulását, így a fényképezőgépnek bőven van ideje a kép elkészítésére.

Fényes szerint külön megtiszteltetés, hogy az üstökösről készült tengernyi fotó közül végül pont az övét, egy magyar képet választották be a szerkesztők.  • Tippek
  • Hírek