Emőke
-4 °C
9 °C

Szexhiány miatt lesz vége az álomkórnak

2016.01.26. 13:55

A halálos afrikai álomkórt okozó egysejtű parazita több ezer éve nem él nemi életet, csupán klónozza magát - állapították meg a Glasgow-i Egyetem kutatói. Az évezredes szexhiány a Trypanosoma brucei gambiense nevű élősködő kipusztulásához vezethet. 

Evolúciós szempontból balul sült el ez a párosodási stratégia. A fajnál nincs meg az a genetikai sokszínűség, ami az ivarosan szaporodó élőlényekre jellemző. „Elméletileg ezen életforma várható következménye, hogy hosszú távon ki fog halni” - közölte Willie Weir, a skóciai egyetem bioinformatikusa, az eLife tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

trypano89

„Az afrikai álomkórt okozó parazita ezen gyenge pontjának meghatározása segítheti a kutatókat abban, hogy a betegség kezelésére új gyógymódokat fejlesszenek ki" - tette hozzá Weir.

A parazitát a cecelégy terjeszti, Nyugat- és Közép-Afrika 24 országának vidéki térségeiben élőket tizedeli az általa okozott betegség. A legyek csípésekor a rovar nyálával jutnak a kórokozók az emberbe - írja az MTI. A megfertőzött emberben éveken át szunnyadhatnak, és csak később lép fel a betegség, amely károsítja az idegrendszert.

Ha kezeletlen marad, kómát és halált is okozhat.

Késői stádiumban csak olyan gyógyszerek állnak az orvosok rendelkezésére, amelyeket nehéz bejuttatni a szervezetbe és súlyos mellékhatásai vannak. 

A parazita mintegy tízezer évvel ezelőtt ugrott át állatról emberre, abban az időben, amikor az állattenyésztés kezdett elterjedni Nyugat-Afrikában. A kutatók nem bocsátkoztak találgatásokba arról, hogy mikor fog kipusztulni.

A legutóbbi nagy járvány az 1970-es években kezdődött és egészen az 1990-es évek végéig tartott. 1998-ban körülbelül 40 ezer beteget jegyeztek fel, de szakértők szerint legalább még 30 ezer esetet nem diagnosztizáltak, és nem is kezeltek. 2012-ben az új megbetegedések száma hatezerre esett vissza - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A világszervezet 2020-ra akarja felszámolni az álomkórt.