Angéla, Petronella
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Több áradást hoz a felmelegített óceán

000 Was8994806
2016.01.26. 19:14

Az óceánok vize ugyanúgy viselkedik, mint a higanyos hőmérő: amikor a hőmérséklet emelkedik, a folyadék kitágul, és szintje megemelkedik a csőben. Mivel az óceánok hasonló módon két kontinens közé vannak zárva, vízszintjük szintén emelkedik, amikor felmelegszenek a növekvő hőmérséklet által - írja az MTI.

Ezt a hatás sikerült jócskán alábecsülni.

Német szakemberek műholdas adatok elemzése alapján kimutatták, hogy  a melegedő óceánok és tengerek vízének térfogat-növekedése az eddig feltételezettnél majdnem kétszer nagyobb volt 2002 és 2014 között. Ennek eredményeként

jelentősen megnő a heves viharok kockázata.

„Az óceánok mélyebb részein, már egy kicsiny mértékű melegedés is elég ahhoz, hogy jelentős tengerszint-emelkedést idézzen elő” - hangoztatta Roelof Rietbroek, a Bonni Egyetem geodéziai és geoinformációs intézetének kutatója, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány egyik szerzője. 

A Bonni Egyetem kutatói a Német Geokutató Központ (GFZ) és az Alfred Wegener Intézet szakembereivel a GRACE műhold által gyűjtött gravitációs mező és a Jason-1 és Jason-2 óceánkutató űrszondák magasságmérői által végzett tengerszintmérések adatai alapján számították ki, mennyit emelkedett a tengerszint 2002 és 2014 között.

Mostanáig a víz térfogat-növekedéséből adódó tengerszint növekedést évi 0,7-1 milliméterre becsülték a szakemberek. Az új számítások szerint az óceánok vizének térfogat-növekedése évi 1,4 milliméterrel járult hozzá a tengerszint-növekedéshez.

Ez a különbség nagyjából megfelel a grönlandi jégtáblák olvadásából származó tengerszint-emelkedésnek

- mondta Rietbroek.  

A műholdas adatok szerint a legnagyobb mértékű tengerszint-emelkedést a Fülöp-szigeteknél tapasztalták, évente 15 millimétert, miközben az Egyesült Államok nyugati partjainál a tengerszint nagyjából változatlan maradt, köszönhetően annak, hogy a térségben nem melegedett az óceán vize.