Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Ilyen teát ne igyon, mert meghalhat!

2016.02.01. 19:23

"A tiszafából készült teafőzet fogyasztása veszélyes, esetenként végzetes kimenetelű is lehet" - hívta fel a figyelmet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, miután az emberek agyatlanul osztogatni kezdték egy méltán ismeretlen életmódoldal receptgyűjteményét, amelyben a torokfájásra javasolt főzetek között a tiszafából készült teát is feltüntették.

Az áltudományos, ezoterikus, egyúttal rendkívül népszerű oldalak tevékenységéről és működési modelljeiről korábban már több cikkben írtunk, esetenként több százezer követőt gyűjtenek össze a facebookon, híveik pedig sokszor forráskritika nélkül fogadják az ott olvasott információkat.  Ezért tarthatta szükségesnek az OGYÉI is, hogy felhívja az emberek figyelmét, a tiszafa nem csak a torokfájásnak vet véget, hanem úgy általában az életnek is.

  A közönséges tiszafa vagy tiszafenyő ugyanis – a magköpeny kivételével – mérgező növény, felhasználása semmilyen formában, teaként sem javasolt, veszélyes. Fogyasztása esetén a mérgezéses tünetek – izgatottság, hányás, hasmenés – gyorsan kifejlődnek. Az idegrendszeri tünetek izomrángásokban, görcsökben, nehézlégzésben nyilvánulnak meg. Keringési és légzési zavarok is kialakulhatnak, melyek eszméletvesztéshez, és végül szívelégtelenséghez, súlyosabb esetben halálhoz vezethetnek.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet arra kéri a lakosságot, körültekintően járjon el az interneten keringő receptekkel kapcsolatosan. "Kérjük, hogy a laikusok által közreadott gyógyhatásúnak vélt szereket, főzeteket mindig fenntartással kezeljék, forduljanak háziorvosukhoz, illetve érdeklődjenek a gyógyszerészeknél" - írják.