Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Videojátékot kaptak az ausztrál orángutánok

2016.02.03. 10:55

Orangutánoknak fejlesztettek mozgásérzékelős videojátékot ausztrál kutatók. A Melbourne-i Egyetem és a Victoria Állatkert szakemberei által kifejlesztett két játék tesztjei hétfőn kezdődtek és eddig nagy sikerrel jártak – írta az MTI.

Az állatkert 12 éves orangutánját, Malut már a korábban tableten játszott játék is elbűvölte: a gondozó a kezében tartotta a gépet, az állat pedig sűrű hálón keresztül ért hozzá, de látszott rajta, hogy minden vágya megragadni a tabletet, ami persze a gép végét jelentette volna.

5

Az egyetem egyik kutatója, Marcus Carter ahelyett, hogy orangutánbiztos táblagépet fejlesztett volna, a Microsoft Kinect 3d-s szenzorát használta arra, hogy a ketrecet interaktív térré alakítsa, amelyet az állat testmozgással is irányítani tud.

A kutatók olyan számítógépes játékokat fejlesztettek, ahol foltokat és képeket vetítenek a padlóra, tehát az állatok nemcsak az ujjaikat, hanem az egész testüket használhatják a játékban. Ha a tesztek sikerrel zárulnak, néhány éven belül az orangutánok bármikor játszhatnak interaktív játékokat a látogatókkal.

A világ állatkertjei néhány éve azért kezdték el használni a tableteket, hogy még több tevékenységgel gazdagítsák főemlőseik napjait. A melbourne-i állatkert ezt akarta továbbvinni valami olyasmivel, amit akkor használhatnak, amikor akarnak, nem törik össze, és ők maguk sem sérülnek meg.