Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Mérgezés ölhette meg a partra vetődött delfineket

2016.02.12. 16:29

Nagy mennyiségű mérgező anyagot, higanyt és kadmiumot találtak a Skóciában 2012-ben partra vetődött és elpusztult delfinek szervezetében brit kutatók – írja az MTI. A hosszúszárnyú gömbfejű delfinek Anstruther és Pittenweem között, 2012. szeptember 2-án vetődtek partra Skóciában. A 31 emlősből csak 10 tudott visszatérni a vízbe, 21 elpusztult.

Az Aberdeeni Egyetem és a partra vetődött tengeri állatok skót adatbázisának (Scottish Marine Animal Stranding Scheme) kutatói megvizsgálták a tetemeket. A higany olyan magas koncentrációját mérték az állatok szervezetében, ami embereknél idegrendszeri zavart okozhat.

Azt is sikerült kimutatni, hogy a kadmium képes áthatolni az úgynevezett vér-agy gáton, vagyis az agyat védő természetes határon. Arra utaló jelet nem találtak, hogy a higany és a kadmium az agyban megzavarta volna az állatok tájékozódási képességét; néha emiatt sodródnak partra.

A kutatók úgy gondolják, hogy a két anyag nagy mennyisége stresszt okozhatott a delfineknél. A tanulmányuk összefüggést mutatott ki a cetek életkora és a mérgező anyagok koncentrációja között, ami arra utal, hogy a mérgek okozta, úgynevezett toxikus stressz az idősebb állatoknál nagyobb lehet. Az eredmények alapján lehet, hogy ez a delfinfaj kevésbé érzékeny a higanymérgezésre, mint az ember, de nem lehet elvetni azt a lehetőséget, hogy a mérgek hozzájárultak az állatok eltévedéséhez.

Az egyik kutató, Eva Krupp elmondta, hogy a delfinek legfontosabb szerveiből sok mintát sikerült gyűjteniük, így láthatták, hogy hatnak hosszú távon a tengeri emlősökre a környezetszennyező anyagok. Az állatok között egy év alatti és 36 éves is volt. A kilencévesnél idősebb delfinek mindegyikénél magas higanykoncentrációt mértek; ez három állatnál olyan magas volt, ami embereknél komoly idegrendszeri zavart okozna.