Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

150 ezer pingvint megölt egy jéghegy

2016.02.13. 13:00

Hatalmas jéghegy okozott tragédiát a Déli-sarknál, körülbelül 150 ezer Adélie-pingvin pusztult el- írja az MTI. A tragédia csöppet sem hasonlít a Titanic balesetére, az állatsereg ugyanis nem egy csapásra pusztult el.

A Nemzetközösség-öbölbe nyúló Denison-fokon élt a nagyszámú Adélie-pingvin kolónia, a közeli hatalmas nyílt vízi tengerfelület miatt. 2010-ben azonban egy 2900 négyzetkilométeres jéghegy megfeneklett az öbölben, elzárva az állatok vándorlási, élelmiszerszerzési útját a nyílt tengerekre.

A szárazföldön rekedt állatoknak azóta 60 kilométeres utat kell megtenniük, hogy eljussanak a part menti vizekhez. Ebben a fáradságos gyaloglásban az elmúlt években szinte az egész kolónia elpusztult - jelentették ausztrál tudósok.

2011 óta a 160 ezres kolónia körülbelül tízezer egyedre zsugorodott. Húsz éven belül teljesen kipusztul, ha a part menti jégen nem olvad meg és nem találnak utat a nyílt vízre, vagy a jéghegy nem mozdul el az öbölből - idézte az ausztráliai Új-Dél-Walesi Egyetem klímakutató-központjának munkatársait a The Guardian című brit napilap.