Sára, Márió
2 °C
6 °C

A Nagy Fermat-sejtés bizonyításáért Andrew J. Wiles kapta az Abel-díjat

2016.03.15. 15:58

Egy több évszázados matematikai feltevés, a Nagy Fermat-sejtés bizonyításáért Sir Andrew J. Wiles brit matematikusnak ítélték oda a tudományág Nobel-díjaként emlegetett Abel-díjat kedden Koppenhágában.

A Norvég Tudományos és Irodalmi Akadémia indoklása szerint a 62 éves tudósnak a matematikatörténet "leghíresebb és legrégibb problémáját sikerült megoldania" 1994-ben. Az elmélet bizonyításán tudósok generációi évszázadok óta törték a fejüket, azóta, hogy Pierre de Fermat francia matematikus azt elsőként 1637-ben megfogalmazta.

A híres Fermat-tétel szerint lehetetlen egy egész szám másodiknál nagyobb hatványát két ugyanolyan hatvány összegeként felírni, azaz a Pitagorasz-tételt nem lehet kiterjeszteni. Wiles több száz oldalas értekezésben bizonyította e teorémát, amely a populáris kultúrának is része lett, utaltak rá a Star Trek-sorozatban és A Simpson családban, sőt a közelmúlt egyik nagy könyvsikere, a Millennium-trilógia női főszereplője is szabadidejében a bizonyításon töri fejét.

A 6 millió koronával (196 millió forint) járó díjat, amelyet 2002-ben alapított a norvég parlament Niels Henrik Abel (1802-1829) norvég matematikus emlékére, május 24-én adják át Oslóban.