Rafael
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Levegőt árulnak kínai falusiak a városlakóknak

2016.03.22. 08:56

A kínai Guangdong tartományban, a Liansan hegyen lévő falu lakói remek üzleti érzékkel levegőt árulnak városlakóknak. Ráadásul a csomagolást sem viszik túlzásba, egyszerűen felfújnak levegővel egy egyszerű zacskót és azt adják el.

A kínai nagyvárosokban óriási gondot okoz a légszennyezés, a szmog. Pekingben sokszor napokig nem látni a Napot, pedig nem felhős az ég. Évek óta az egészségügyi határérték felett van a szennyező anyag a levegőben. A szmogot részben a döbbenetes méretű iparosodás okozza, az energiaigényt leginkább szénerőművekkel oldják meg. Kína a világ szénfogyasztásának több mint feléért felelős. Az utóbbi évtizedekben robbanásszerűen fejlődött autóipar is kivette részét a szennyezésből.

006pgwcRjw1f23me9wkw2j30sg0iz0x2

Guangdong tartományban az elmúlt héten megint szmogriadó volt, a városlakók megint a szürke eget nézhették. A magasabban lévő Lianshan hegy lakói pedig rájöttek, hogyan profitálhatnak ebből. Falujuk 1400 méterrel van a tengerszint felett, a területet sűrű erdő fedi, így ide már nem ér el a szmog. A falusikat 13-30 jüan közötti áron árulják a hegyi levegővel teli zacskókat. Ez nagyjából 1,5-4,5 dollárt, vagyis 400-1200 forint között mozog egy-egy zacskó levegő ára.

A helyi média le is fényképezte a városlakókat, ahogy egy-egy nagyobb zacskóból vesznek mély levegőt. Ettől persze még lehet, hogy álhír az egész, ahogy az elmúlt években több hasonló kínai "friss levegőt árulnak pénzért" hírről kiderült utólag.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!