Megműtenék a 31 ujjal született kínai kisbabát

2016.05.04. 11:42

Egy kínai gyerek 15 ujjal és 16 lábujjal születettA gyerek a polidaktilia, sokujjúság súlyos esetében szenved. Ilyenkor fejlődési rendellenesség miatt több ujja lesz, ez általában egy hatodik ujjban nyilvánul meg. A hatujjúságnak is két formája van, súlyosabb esetben egy teljesen különálló hatodik ujj jelenik meg, enyhébb esetben a hatodik ujj csak bőrkinövésnek számít.

A Honghong névre hallgató kisgyereknél nem csak hatodik ujjak vannak a végtagokon, hanem hetedik, nyolcadik is. Az orvosok szerint a műtét nagyon bonyolult lenne. Ráadásul több ezer (akár százezer) dollárba kerülne.  Mivel a család a szegényebb Hunan provinciában lakik, nem tudnák összeszedni a műtéthez szükséges pénzt. A hely újságok arra kérnek mindenkit, hogy segítsenek a családnak.

A sokujjúság dominánsan öröklődik, vagyis ha valamelyik szülőnél előfordul, a gyereknél is nagy az esély rá. A mostani esetben is erről van szó, a gyerek anyja szenved hasonló fejlődési rendellenességben, bár neki csak egy-egy plusz ujja van végtagonként. 

Mivel ismerték a kockázatokat és tudták, hogy öröklődő rendellenességről van szó, számos vizsgálatot végeztettek a terhesség alatt. De egyiknél sem mutatták ki a bajt, az orvosok biztosították róla, hogy a gyereknek normálisak lesznek a végtagjai.

Kínában volt már hasonló eset, 2010-ben egy 31 ujjal született egy kisfiú. Őt hatéves korában műtötték meg, sikeresen.  • Hírek
  • Megtakarítás