Ráncok elleni szilikonbőrt fejlesztettek amerikai tudósok

2016.05.09. 21:17

A ráncok eltüntetésére, a bőr védelmére és fiatalítására ideiglenesen alkalmas, műbőrt fejlesztettek szilikonból amerikai kutatók.

A szilikonbázisú polimerekből álló hajszálvékony réteg a karon és a szemkörnyéken időszakos védelmet nyújt, halványítja a ráncokat, feszesíti a bőrt. Mellesleg a módszernek van praktikus haszna is: segíthet a napfény elleni védekezésben, valamint ekcéma és sebgyógyulás esetén a folyamatos hatóanyag-bevitelben.

A terméket folyékony formában viszik fel használói, majd az anyag rugalmas, légáteresztő filmréteget képez a bőrön.

A mellékhatásokat még nem vizsgálták

A módszert kifejlesztő kutatók a Nature Materials című tudományos folyóirat honlapján mutatták be tanulmányukat, amely azonban egyelőre csak a megvalósíthatóságot ellenőrző tesztek eredményeit ismertette. Az ezeken résztvevők nem számoltak be lehetséges mellékhatásokról és a szilikonbőr hosszú távú használhatóságáról. Csupán az alapvető hatékonyságot - a ráncok eltüntetését - vizsgálták.

A második bőr a szövetnek fiatalos rugalmasságot kölcsönöz és megakadályozza a nedvességvesztést. Az eső ugyanúgy nem árt a rétegnek, mint ahogy a sporttevékenységek, például az úszás és a futás sem. Az arc természetesnek és fiatalnak hat - olvasható a tanulmányban. A tudósok szerint az anyag alig érezhető, a bőrt nem irritálja.

Betty Yu, az MIT kutatója és csapata tíz éven át dolgozott a kozmetikai és orvosi célra kifejlesztett szilikonrétegen. Összesen több mint száz különböző oxigén- és szilikonatomból képzett polimert teszteltek munkájuk során. Egyelőre nem tudni, mikor jelenik meg a termék a piacon.  • Hírek
  • Bankszámla