Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

Mától kétszer annyi exobolygónk van, mint eddig

2016.05.10. 20:55
A NASA 1284 új Naprendszeren kívüli bolygót fedezett fel a Kepler bolygóvadász űrteleszkóppal, amivel megduplázta az eddig azonosított exobolygók számát – jelentette be kedden a NASA.

Ez a bejelentés több mint megduplázta a Kepler által azonosított bolygók számát a Naprendszeren kívül. Reméljük, hogy ott kint valahol, létezik egy a mienkéhez hasonló csillag, amely körül egy másik Földet fedezhetünk fel

– mondta Ellen Stofan, a NASA washingtoni központjának vezetője az MTI szerint.

A NASA 2009 márciusában felbocsátott bolygóvadász űrteleszkópja a Nap körül keringve az égbolt egy olyan szegmensét figyeli, amelyben 150 ezer csillag található. Feladata annak meghatározása, hogy mennyire gyakoriak a Tejútrendszerben a bolygók. Tranzitmódszerrel kutat, vagyis azt a fényességcsökkenést regisztrálja, amelyet egy bolygó okoz a csillag fényében, amikor elhalad előtte; ahogy most éppen a Földről nézve a Merkúrral is történt.

„A Kepler űrteleszkóp előtt nem tudtuk, hogy az exobolygók ritkák vagy teljesen általánosak a galaxisunkban. Keplernek és a kutatói közösségnek hála, most már tudjuk, hogy annál is több bolygó lehet, mint ahány csillag van” – emelte ki Paul Hertz, a NASA-központ asztrofizikai részlegének a vezetője.

 A mostani analízis statisztikai jellegű, a potenciális jelöltek közül azokat tekintik bolygónak, amelyeknél ez legalább 99 százalékos valószínűségű. A 4302 megvizsgált lehetőség közül 1284 felelt meg ennek a kritériumnak, további 1327-nél szintén nagy a valószínűsége, hogy bolygóról van szó, de ezt még igazolni kell.

Az új bolygók közül 550 lehet kőzetbolygó, kilenc pedig a csillagok lakhatósági zónájában lévő Föld-szerű égitest: ezeken lehet számolni a folyékony vízhez, így az élet kialakuláshoz kedvező hőmérsékleti viszonyokkal. Ezekkel együtt most 21 Föld-szerű bolygót ismerünk, abban azonban biztosak lehetünk, hogy ez a szám a közeljövőben gyorsan emelkedni fog.