Túl sok antibiotikumot írnak fel az orvosok, évi tízmillió ember halhat ebbe bele

GettyImages-76008514
2016.05.19. 17:41
Az antibiotikumoknak egyre jobban ellenálló szuperbaktériumok 2050-re akár évente tízmillió ember halálát is okozhatják.

Az antibiotikumok egyre kevésbé hatékonyak, a világ pedig nem fejleszt ki elég újat, hogy tartsa a lépést – áll a David Cameron megbízásából létrehozott Review on Antimicrobial Resistance csoport éves beszámolójában.

Ha nem találunk megoldást, évente tízmillióan halhatnak meg a világon - jelenleg 700 ezer áldozat van évente.

A szuperbaktériumok legyőzéséhez csökkenteni kellene az antibiotikum-használatot, ami lelassítaná a rezisztencia kialakulását és így a jelenlegi gyógyszerek is tovább maradnának hatékonyak – írják a szakértők. Tízpontos programjában a Review on Antimicrobial Resistance azt is követeli, hogy világszerte csökkentsék a mezőgazdaságban az antibiotikumok használatát.

Az antibiotikum-rezisztencia akkor alakul ki, amikor egy baktérium mutálódik és rezisztens lesz az antibiotikumokra. A szuperbaktérium pedig olyan baktériumtörzs, amely több, hatóanyagoknak ellenálló gént is tartalmaz. Ezek óriási egészségügyi fenyegetést jelentenek a világra – írja az MTI.

Jim O'Neill szerint anyagi támogatással kellene arra ösztönözni a gyógyszercégeket, hogy új antibiotikumokat fejlesszenek ki, az orvosoknak pedig kevesebb antibiotikumot kellene felírniuk a gyógyítás során.  • Hírek
  • Bankszámla