Mesterséges meteorzáporon dolgoznak a japánok

2016.05.20. 20:59

Nem mindennapi ötlettel állt elő egy japán startup, a Star-ALE a 2020-as tokiói olimpia megnyitóünnepségének feldobására. A japánok arra készülnek, hogy minden idők technológiailag legfejlettebb olimpiájaként vonuljon be a 2020-as a történelemkönyvekbe, és ebbe illeszkedne is az elméletben egészen egyszerűnek tűnő terv.

A Star-ALE műholdakat lőne fel Föld körüli pályára, amelyek speciális fémgolyókat vinnének magukkal - ezekből lesznek majd a hullócsillagok, amelyeket a műhold az előre alaposan kiszámított pályapozíción a Föld felé lő majd. A golyók a légkörbe érve a súrlódástól felhevülnek, majd vakító fényjelenség mellett elégnek. A golyók anyagának variálásával befolyásolható lesz a hullócsillagok színe és fényereje, így, akárcsak egy tűzijátéknál, akár alakzatokat, rendes koreográfiát is kialakíthatnak.

A látványosságok a helyszínen 30 millió ember láthatja majd a saját szemével, az egyetlen problémának már csak az ár tűnik, a mesterséges hullócsillag ugyanis nem olcsó mulatság. A japánok most úgy számolják, darabját 8100 dollárból tudják kihozni (2,3 millió forint), és 500-1000 meteorral szeretnék telehinteni az éjszakai japán égboltot az olimpiai megnyitó csúcspontjaként.

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM