Vencel
13 °C
23 °C

Angkor mellett találtak egy másik óriási települést

000 Hkg843637
2016.06.12. 16:23

Komplex vízellátórendszerrel és elkerülőutakkal ellátott óriási középkori település maradványait fedezték fel kutatók Kambodzsában, az Angkorvat templomegyüttes közelében - írja az MTI. A régészek lézerradarral látták meg az erdők alatt rejtőző romokat. 

Az erdők alatt egész városokat fedeztünk fel, olyanokat, amelyek létezéséről eddig senki sem tudott

- írja a tanulmány szerzője, az ausztrál Damian Evans. Az eddig ismertnél lényegesen fejlettebb városi struktúrák felfedezése akár a khmer történelem részleges átírását is szükségessé teheti - olvasható a Journal of Archaeological Science című régészeti szakfolyóirat hétfőn utcára kerülő számában.

Evans és kollégái helikopterről lidarral, egy lézeralapú távérzékelési rendszerrel mutatták ki az építményeket a sűrű esőerdők alatt (ezt az eszközt használják többek közt a városok nagyon részletes 3D térképének megalkotásához is).

A kutatási eredmények szerint a már ismert csatornarendszerek közül számos sokkal nagyobb az eddig feltételezettnél. A vízműrendszer Angkor virágkorának, a 9-13. század találmányának számít, Evans szerint azonban itt egy olyan nagyon agyafúrt vízgazdálkodási rendszerről van szó, amely akár több száz évvel régebbi is lehet. Az ásatásokból már ismert városias települések is sokkal nagyobbak, mint eddig gondolták, egyesek az ötven négyzetkilométert is elérik.

Az Angkorvattól északkeletre lévő a Phnom Kulen hegyen a Mahendraparvata településnek eddig csak egy kis részét fedezték fel. Az újabb adatok szerint a település akkora lehetett, mint Kambodzsa fővárosa, Phnompen.

Az eddig véltnél sokkal nagyobb, összetettebb és sűrűbben lakott volt a Sambor Prei Kruk régészeti lelőhely körüli település is. A tudósok eddig úgy hitték, hogy Preah Khan környéke ritkán lakott volt, az új lézeres mérések azonban itt is fejlett és nagy területű városi struktúrákat tártak fel.

A kutatók feltételezése szerint az itteni fejlett kultúrák hanyatlását aszály, vagy a vízellátás összeomlása okozhatta.