Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Bukott csillag villogott a Keplernek

2016.06.15. 18:40

A Nap kitöréseinél is erősebb kifényesedéseket produkál egy barna törpe, pedig az ilyen típusú égitesteket a csillagászok bukott csillagoknak is nevezik általános fénytelenségük miatt - írja az MTI. A barna törpék tömege túl kicsi ahhoz, hogy a belsejükben stabil hidrogén-hélium magfúzió jöjjön létre, és így valódi csillagokká váljanak.

A Delaware-i Egyetem kutatócsoportja John Gizis vezetésével fedezte fel a 2400 Celsius-fokos barna törpét, amely feleolyan forró, mint a Nap. A csillagászok szerint a hűvösebb barna törpék mágneses mezejük ellenére sem képesek flereket produkálni, de biztosan nem igaz a 2MASS 0335+23 nevű égitest esetében.

A csillagmértékkel nézve nagyon fiatal, mindössze 23 millió éves égitestnek sok olyan kitörése van, amely ugyannyira forró, vagy még forróbb, mint a teljesen kifejlett csillagok kifényesedései (flerjei). Ez azt jelenti, hogy a melegebb barna törpék a mágneses mező energiájából ugyanúgy tudnak flereket generálni, mint a csillagok - mondta el Gizis.

A NASA Kepler-teleszkópja felvételeinek vizsgálatakor a csillagászok felfedezték, hogy a barna törpe képes hirtelen felvillanni és 2-4 percig a korábbinál kétszer erősebben fényleni. Ezek a flerek fényesebbek, mint a Nap, és a három hónapos megfigyelési szakasz alatt tucatnyi alkalommal jelentkeztek.

A Nap flerjeit, vagyis a napkitöréseket a Nap koronájának mágneses mezejében fellépő hirtelen változás okozza. A barna csillag flerjei nagyon erőteljesek, erősebbek, mint a Napé. Megmutatják, mire volt képes a Nap, amikor fiatalabb volt - fejtette ki Gizis. A mintegy 4,5 milliárd éve keletkezett égitest most középkorúnak számít.