Pál
-4 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Megvan, miért zuhant le a SpaceX-rakéta

2016.06.17. 09:14

Túl hamar fogyott ki a hajtóanyag a magyar idő szerint kedd este az Atlanti-óceánon ringatózó drónhajó fedélzetére landolni próbáló SpaceX-rakétából, legalábbis ezt írta Twitteren a cég igazgatója, Elon Musk.

A közzétett videón látszik is, hogy bár a Falcon–9-es rakéta látszólag rendben landol, végül mégis fekete füstbe borulva elpusztul. Korábban azt mondták, hogy a rakéta zuhanása gyors volt, most kiderült, nem erről volt szó, bár még mindig elég nagyot esett, hogy lényeges elemek sérüljenek meg súlyosan. A drónhajónak az első jelentések szerint nem esett komoly baja.

"A három, leszálláskor használt hajtómű közül egy leállt közvetlenül a fedélzet felett" - magyarázta a jelenséget Musk. Mivel a stabil landoláshoz mindhárom hajtóműre égető szükség van, bőven elég volt a balesethez az, hogy az egyik leállt.

Nem ez az első eset, hogy valami hasonló ok miatt hiúsul meg a leszállás. Korábban is fogyott már ki az üzemanyag, de volt, hogy az irányításhoz szükséges hidraulikai folyadékból nem volt elég. Mivel a leszállás egyelőre csak látványos extra, a küldetések elsődleges célja pedig a rakomány Föld körüli pályára szállítása, a SpaceX nem szomorkodik azon, ha a rakéta nem tudja megismételni a korábbi sikereket.

A lényeg, hogy ezekből az esetekből tudnak tanulni. Musk azt is megírta Twitteren, hogy 2016 a kísérletezés éve, eleve úgy számoltak, hogy az idén indított rakétáknak csak nagyjából a hetven százaléka tud majd sikerrel visszatérni.