Marcell
20 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Hatalmas vízkészleten ül a csontszáraz Kalifornia

2016.06.28. 19:42

A Stanford Egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy a szárazsággal sújtott Kalifornia állam egy gigantikus és korábban ismeretlen víztározón nyugszik, és ez elméletileg alkalmas lenne arra, hogy enyhítsék a gazdálkodók gondjait.

A tudósok szerint nagyjából 2700 milliárd tonnányi víz lehet a föld alatt, és a készlet többsége ezer méteresnél kisebb mélységben található. A PNAS tudományos lapban publikált cikk alapján ez akár friss víz is lehet, de előfordulhat, hogy enyhén sós.

Sajnos van némi gond a víz kitermelésével. Kaliforniában eleve gyakoriak a földrengések, és a víz kiszivattyúzása is járna némi földmozgással. Megsüllyedhet a felszín, amikor összeomlanak a vizet tározó barlangok.

A Stanfordon dolgozó Rob Jackson szerint az utánpótlás is lassan érkezne meg, a tározók jó esetben pár száz év alatt újra feltöltődnének, de az is lehet, hogy erre több ezer évet kell várni. Sőt, az is valószínű, hogy a környékbeli olajcégek már egy kicsit fel is szippantottak belőle a kitermelésük során.

A tudósok nem a víz azonnali felhasználását javasolják, hanem inkább azt, hogy jobban monitorozzák az olaj- és gázkitermelésből adódó esetleges veszteségeket. Enélkül ugyanis nehéz lesz megvédeni a vízkészletet, amire egyszer még nagy szükség lehet.