Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Ezen a térképen 1,2 millió galaxis van

2016.07.20. 17:10

Több száz fizikus és csillagász öt év alatt készítette el ezt a térképet az univerzumról. Ez a legnagyobb háromdimenziós térkép, amely még a nagyon távoli galaxisokat is megmutatja.

A projekt egyik vezetője Jeremy Tinker, a New York University kutatója. Az elmúlt öt évet azzal töltötték, hogy összegyűjtötték az összes adatot 1,2 millió galaxisról. Ezeket egy térképre helyezték, amely 650 milliárd köbfényévet fog át.

Az eredményt a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society szaklapban publikálták. Ezzel a térképpel tudták eddig a legjobban megmérni a fekete anyag okozta hatásokat a világegyetemben. Most mindenki számára elérhetővé teszik a térképet.

Shirley Ho, a Berkeley Lab és a Carnegie Mellon University asztrofizikusa azt reméli, hogy az adatok, amelyeket gyűjtöttek, elvezetnek a pontosabb számítások felé. Most már ki tudják számolni, hogy a galaxisok és csillagok hogyan csoportosulnak az idők folyamán. Kozmikus méretekben tudják tesztelni az általános relativitáselméletet. A galaxisok ugyanis nem az univerzum közepétől mozognak kifelé, hanem valószínűleg a sötét anyag miatt az univerzum bizonyos pontjai felé tartanak.

A gond az, hogy a csillagászok egyelőre nem tudják pontosan mi a sötét anyag és sötét energia.