Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kislányt szült a nyugdíjaskorú kismama

2016.08.03. 09:39

A terhesség 34. hetében, császárral szült Ausztrália legidősebb kismamája – írta a BBC. A 63 éves ausztrál nő nevét nem hozták nyilvánosságra, ahogyan a kislányét sem. Mindketten a melbourne-i Frances Perry House magánkórházban vannak – írta az ausztráliai Herald Sun.

A nő azonban ezzel a korral is csupán harmadik a világon a legidősebb kismamák versenyében: 2005-ben a romániai Adriana Iliescu 66 évesen szülte meg kisfiát. Nem sokáig volt az övé a világrekord: 2006-ban, néhány hónappal idősebben szült María del Carmen Bousada de Lara, aki ráadásul ikreket hozott a világra. A nő 2009-ben halt meg.

A 78 éves élettársával élő ausztrál nő mesterséges megtermékenyítéssel próbálkozott éveken át, ám nem járt sikerrel. Azután került sor egy donortól kapott embrió beültetésére.

53 év a határ

Orvosi körökben azonban vitatják a nyugdíjaskorú kismamák gyakorlatát. A mesterséges megtermékenyítés egyik specialistája szerint felelőtlenség 60 év felett szülni. „Nem arra lett tervezve a testünk, hogy 60 éves kor után szüljünk” – mondta Gab Kovacs. Az orvos szerint már csak azért sem, mert valószínű, hogy a gyermek 20 évnél tovább nem számíthat szüleire.

60 felett szülni

  • 2525
    Felelőtlenség
  • 911
    Ha a természet engedi, legyen, de mesterségesen ne segítsék
  • 358
    Ha a tudomány képes erre, és az anya akarja, miért ne?