Olivér
4 °C
8 °C

Hat cég gyárthat lakásokat a Marsra

2016.08.12. 06:16

Az amerikai űrhivatal 2030-ban embert akar küldeni a Marsra, ehhez viszont nem lesz elég legyártani néhány szupererős rakétát meg egy hipermodern űrhajót. Azt is ki kell találni, hogy az odautazó emberek hol húzhatják meg magukat a vörös bolygón, amíg nem tudnak hazautazni.

A NASA hat amerikai céget választott ki arra, hogy fejlesszék ki az űrbéli lakóhelyek prototípusait, erre két évet kapnak. Az alább vállalatok vesznek részt a versenyben:

  • Bigelow Aerospace
  • Boeing
  • Lockheed Martin
  • Orbital ATK
  • Sierra Nevada Corporation's Space Systems
  • Nanoracks

A Quechua sajnos nincs köztük, pedig nagyon vicces lenne, ha az űrhajósok két másodperc alatt felállítják a sátraikat, viszont lekésnék a hazafelé tartó járatot, mert képtelenek lennének összecsomagolni.

Az űrbéli lakóhelyek egyik legnagyobb úttörője a Bigelow, hiszen az általa kifejlesztett felfújható lakómodul elsőként kapta meg a NASA engedélyét, hogy a Nemzetközi Űrállomáson is kipróbálják. Május végén bocsátották fel a SpaceX rakétájával, és két éven át kering majd Föld körüli pályán, hogy leteszteljék a tartósságát a szélsőséges űrbéli időjárásban.

A Nanoracks elsősorban a pici műholdakat pályára állító eszközéről ismert, a texasi cégnek is van már egy ilyen eszköze az űrállomáson. Az Orbital ATK pedig egy kereskedelmi teherszállító modult fog átalakítani lakóhellyé.

Természetesen támogatást is kapnak a cégek a NASA-tól, összesen 65 millió dollárt, de ha szükséges, ennél akár többet is. Bár semmi sem garantálja, hogy a lakómodulok elkészülnek 2018-ra, ezek a magánvállalatok valószínűleg mindent megtesznek annak érdekében, hogy megkaparintsanak egy jól jövedelmező és hatalmas presztízzsel járó megrendelést, amit a tényleges Mars-utazáson való részvétel jelent majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?