Zoltán
10 °C
21 °C

A NASA ingyenessé tette összes tanulmányát

2016.08.19. 15:11

A NASA bejelentette, hogy az általa finanszírozott összes tanulmányt elérhetővé teszi, teljesen ingyen. Erre egy új weboldalt is létrehoztak.

Az ingyenes online archívum a NASA új politikájának köszönhető, amely azt mondja ki, hogy minden elbírált, szaklapban publikált kutatás a megjelenést követő egy év után szabadon elérhető kell legyen. A most létrehozott adatbázis a PubSpace nevet kapta. Egyszerű kereséssel lehet megtalálni a tanulmányokat mindenféle témában.

Ugyanakkor nem minden NASA-publikáció elérhető az oldalon. Van néhány kivétel, amely szabadalmakat, személyes adatokat, biztonsági előírásokat érintenek, ezeket továbbra sem lehet letölteni vagy megnézni.

A NASA döntése egy 2013-as kormányzati intézkedésnek köszönhető. Az amerikai kormány akkor azt kérte a kutatásokat közpénzből finanszírozó szervezetektől, hogy tegyék elérhetővé az eredményeket és elkészült tanulmányokat. Ez annak a folyamatnak a része, amely több nyitottságot vinnének a tudományos kutatásokba.

Régi probléma ugyanis, hogy a szaklapokban publikált kutatások csak pénzért elérhetők. Szélsőséges esetekben ha valakinek nincs pénze, az nem tud hozzáférni ezekhez, nem tud haladni munkájával. Több tudós ezért önhatalmúlag feltölti a netre saját tanulmányát vagy olyan adatbázisokat hoznak létre, amelyeken egyébként pénzért elérhető tanulmányokat, kutatásokat tesznek közzé. Ez utóbbira példa az SciHub, amely több mint 48 millió tanulmányt tett szabadon elérhetővé.