Dezső
14 °C
27 °C

A bajusz segít a szélirány meghatározásában

2016.08.29. 19:52

Az állatokat részben a bajszuk segítheti a szélirány meghatározásában – állapították meg az amerikai Northwestern Egyetem kutatói patkánykísérletek segítségével.

Majdnem minden emlősnek van rendezett sorokban és oszlopokban növő bajsza. A kutatók korábban már kimutatták, hogy a tengeri emlősök, mint például a borjúfóka, a bajszukkal képesek feltérképezni a tengeri áramlatokat. A szárazföldi emlősöknél köztudott, hogy a bajszuk a tapintásban játszik szerepet, de azt eddig soha nem vizsgálták, hogy vajon a légáramlatok érzékelésében is részt vesznek-e – írja az MTI.

A kutatók most öt hasonló korú nőstény patkánnyal folytattak vizsgálatokat. Félkörívben öt apró szélfúvószerkezetet szereltek fel egy kerek asztal köré, és a patkányokat egyesével engedték ki a légkavarókkal szemben felállított kapun át. A szélfúvók egyesével, véletlenszerűen kapcsoltak be és a rágcsálóknak az volt a dolguk, hogy széllel szemben haladva lemásszanak az éppen működő szerkezet előtti lyukba, amely egy alagútba vezetett, ahol a patkányt megjutalmazták a helyes választásért.

Miután a patkányok 10 egymást követő napon át 60 vagy annál nagyobb százalékban jól teljesítettek a teszten, levágták az állatok bajszát, ami átlagosan 20 százalékkal rontott a teljesítményükön. A kutatók szerint ez azt jelzi, hogy bár a patkányok egynél több tényezőre támaszkodva állapítják meg a szélirányt, de az biztos, hogy a folyamatban döntő szerepet játszik a bajszuk.

A patkánybajusztól a bombakeresésig

Azért, hogy kizárhassák, hogy a patkányok esetleg látják vagy hallják a működő légkavarót, a kísérleteket sötét szobában, különféle környezeti zajok hozzáadásával végezték. Néhány másik patkányt pedig arra tanítottak be, hogy a felvillanó fény forrásához fusson oda, és mivel az állatok a bajszuk levágása után is ugyanúgy teljesítettek ebben a feladatban, így a kutatók azt is ki tudták zárni, hogy az első csoport tagjai esetleg azért teljesítettek rosszabbul a második körben, mert megzavarta őket a bajszuk megnyirbálása.

Annak ellenére, hogy csupán patkányokkal végezték a kísérleteket, a kutatók úgy gondolják, hogy a macskák és a kutyák bajsza is segíthet a szélirány érzékelésében, mivel a patkányokéhoz nagyon hasonló elrendezésű. Yan Yu, a Science Advances című szaklapban közölt tanulmány egyik szerzője szerint minden állatnál indokolt lenne ennek a képességnek a kihasználása, hiszen a szélirány meghatározása fontos szerepet játszik az élelem felkutatásában, a párválasztásban és a ragadozók elkerülésében.

Yu szerint az új eredmények alapján a kutatók hozzáláthatnak olyan mesterséges bajszok kifejlesztéséhez, amelyek robotokra szerelve segíthetnek a szagok és illatok követésében, vagy akár robbanóanyagok, vegyianyag-szivárgások és biológiai anyagok felkutatásában.