Az óriáspanda már nem veszélyeztetett faj

2016.09.05. 01:33

Kínai kutatók két évtizedes munkával elréték, hogy az óriáspanda már nem tartozik többé a veszélyeztetett faj besorolásba - írja a BBC.

A Természetvédelmi Világszövetség kihalással fenyegetett állatok vörös listáján a "veszélyeztetett" kategóriából eggyel lejjebb került, így mostantól a "sebezhető" kategóriába sorolják. A jó hírt egy nemzetközi vöröslista-konferencián jelentették be, ahol a változásokról számoltak be. 

Egy nagyon rossz hírt is bejelentettek ugyanitt: a keleti gorilla, a világ legnagyobb főemlőse a veszélyeztetett fajok közé került.

A kínai államnak kitartó munkával sikerült elérnie tehát, hogy az ország nemzeti jelképe már ne legyen veszélyeztetett. A legutóbbi becslések szerint 1864 felnőtt és 2060 kölyökpanda él ma. Veszélyeztetett fajnak az számít, amelyik kihalási esélye természetes élőhelyén nagy, beavatkozás nélkül nagy valószínűséggel "súlyosan veszélyeztetetté" válik.  

A Természetvédelmi Világszövetség hivatalos véleménye szerint megállt az óriáspandák számának csökkenése, és ez azt bizonyítja, hogy a kínai állam fajvédelemre tett intézkedései hatásosak.

Arra viszont felhívják a figyelmet, hogy ez a növekedés nem biztos, hogy hosszú életű lesz, mert a klímaváltozás miatt az óriáspanda természetes élőhelyének, a bambuszerdőknek több mint az egyharmada ki fog pusztulni az elkövetkező 80 évben, és akkor újra csökkenni fog a számuk.  • Hírek
  • Árfolyam