István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Ha azt hiszi, hogy minden zsiráf ugyanolyan, akkor téved

2016.09.08. 18:54

Genetikai elemzések szerint nem egy, hanem négy zsiráffaj létezik - derítették ki német kutatók. A Current Biology című szaklapban bemutatott tanulmányuk szerint a szakemberek 200 állatot vizsgálatok Afrika legkülönbözőbb térségeiből - írta az MTI.

A frankfurti Senckenberg Természettudományi Társaság munkatársai a zsiráfok védelmére, az elefántoknál nagyobb mértékű veszélyeztetettségére akarják felhívni a figyelmet. Axel Janke, a társaság professzora szerint mintegy 450 ezer elefánt él vadon, miközben csupán 90 ezer zsiráf.

A zsiráfok száma 35 százalékkal csökkent harminc év alatt.

A projektet a kizárólag zsiráfok védelmével foglalkozó természetvédelmi szervezet, a namíbiai Giraffe Conservation Foundation (GCF) indította. Julian Fennessey, a szervezet társigazgatója arra a kérdésre kereste a választ, hogy mennyire hasonlítanak egymáshoz az Afrika különböző területein élő zsiráfok és milyen hatásai lehetnek, ha a kontinens egyik feléből a másikba költöztetik az állatokat, mert eredeti életterük veszélyben van.

Még a tudósok is meglepődtek

Az örökítőanyag vizsgálata meglepte a tudósokat. "Az egyes fajok genetikailag annyira különböznek egymástól, mint a barnamedve és a jegesmedve. A vadonban nem is párosodnak egymással. Egy kenyai maszájzsiráf tehát nem találna párra Namíbiában" - emelte ki Janke.

Az eredmények alapján megállapítható, hogy a núbiai zsiráfból alig néhány ezer példány maradt.

Fennessy és munkatársai missziója nem volt veszélytelen, hiszen olyan területeken gyűjtöttek mintákat, mint a konfliktusokkal sújtott Dél-Szudán vagy a Közép-Afrikai Köztársaság. "Néha életveszélyes szituációkba kerültünk" - mondta.

A zsiráfokat a vadorzók elsősorban húsuk miatt vadásszák. Gyakran azért is ölik meg őket, mert bizonyos helyi babonák szerint húsuk a HIV-fertőzés és az AIDS ellen hatásos gyógyszerként is feldolgozható. A legnagyobb veszélyt azonban életterük elvesztése és széttagozódása okozza, de a klímaváltozás is komoly problémát jelent.

A Senckenberg társaság kutatóinak eredményeire hivatkozva a GCF a jövőben fellép az afrikai kormányoknál a zsiráfok erőteljesebb védelme érdekében.