Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Óriáskitörésre készül az egyik legaktívabb japán vulkán

2016.09.14. 11:29

Nagy kitörésre készül Japán egyik legaktívabb tűzhányója, állapították meg brit kutatók, akik a vulkáni magma felhalmozódását tanulmányozták. Még azt is tudni vélik, hogy mikor törhet ki a Szakuradzsima, a kutatók szerint harminc éven belül jöhet a kitörés.

A Bristoli Egyetem tudósai szerint a Kjúsú szigeten magasodó Szakuradzsima tűzhányó egyre nagyobb veszélyt jelent, írja az MTI. A Szendai atomerőműtől 49 kilométerre álló vulkán közelében terül el a hatszázezres lakosú Kagosima város. A Szakuradzsima utolsó nagy kitörése 1914-ben volt, akkor 58-an haltak meg.

A Japán-szigetek az úgynevezett csendes-óceáni tűzkörön fekszik, több mint 100 vulkánja van. A Szakuradzsima rendszeresen lövell magából hamut és minden évben több kisebb robbanást is hallani a kráteréből. Utoljára februárban tört ki.

A japán hatóságok folyamatosan ellenőrzik a tűzhányót, mely a japán vulkáni figyelmeztető rendszerben a 3-as fokozatot kapta. Öt fokozat létezik, a 3-asba két tűzhányót sorolnak. Ez a fokozat azt jelenti, hogy a vulkánt nem tanácsos megközelíteni.

"Az 1914-es kitörés 1,5 köbkilométer tömeget mozgatott meg. Adataink alapján úgy véljük, mintegy 130 évbe telik, hogy a vulkán ennyi magmát felhalmozzon egy újabb, hasonló méretű kitöréshez, ez pedig azt jelenti, hogy nagyjából 25 évnyire vagyunk ettől" - mondta James Hickey, az Exeteri Egyetem Camborne földtani kutatóintézetének tudósa.

A kedden megjelent tanulmányt a Bristoli Egyetem és a Szakuradzsimai Vulkánkutató munkatársai készítették. Évente 14 millió köbméter magma gyűlik össze a vulkánban, ez 3,5-ször töltené meg a Wembley stadiont. A magma felhalmozódásának üteme gyorsabb annál, hogy a rendszeres, kisebb erupciókkal kilövellhetné a vulkán, ennek alapján arra következtettek, hogy valószínűleg 30 éven belül várható egy újabb pusztító kitörés.

Becslésükhöz a vulkánok magmatartályait új módszerekkel tanulmányozták. Hickey és kutatócsoportja azt reméli, az előrejelzés segít a hatóságoknak felkészülni. A Kiotói Egyetem egy professzora, Nakamicsi Haruhisza szerint már elkészültek Kagosima új evakuálási tervei.