Pongrác
11 °C
27 °C

Furcsa fordulatot vett a mostani kihalási esemény

GettyImages-479636278
2016.09.15. 15:12

Egyre gyorsuló tempóban haladunk a hatodik kihalási esemény felé, legalábbis a legújabb kutatási eredmények ezt mutatják. De ez nem olyan lesz, mint az eddigiek, itt szokatlan módon a nagytestű tengeri állatok vannak nagyobb veszélyben. És az oka nem más, mint az ember.

Jonathan Payne, a Stanford Egyetem paleobiológusa szerint a fenyegetettség szoros összefüggésben van a testmérettel. Ennek oka valószínűleg az, hogy az ember először a nagyobb testű állatot pusztítja el az élelemért. A pontosabb becslés miatt a kutatók megvizsgálták az előző öt kihalási esemény fosszíliáit. Egészen ősi, 445 millió éves kövületeket is megvizsgáltak, hogy össze tudják hasonlítani a mostani folyamatokkal az akkori eseményeket.

A tengeri állatok két nagy csoportjára terjedtek ki a kutatások, a puhatestűekre és a gerincesekre, és óriási különbséget találtak a régmúlt és a jelen eseményei között. A korábbi kihalási eseményeken vagy a legkisebb állatok voltak veszélyben, vagy kivétel nélkül mindegyik függetlenül testük nagyságától. De most nem így van; most minél nagyobb egy élőlény, annál nagyobb fenyegetés leselkedik rá.

A kutatók szerint minden tízszeres méretnövekedés tizenháromszoros szorzót jelent a veszélyeztetettségben. Senki nem tudja biztosan, milyen következményekkel járhat a nagytestű tengeri állatok eltűnése, mert ilyen még soha nem történt korábban. Az biztos, hogy nem jó a helyzet, az egész ökoszisztéma összeomolhat. A nagytestű állatok léte azért elengedhetetlen, mert a táplálkozási lánc csúcsán vannak és a tápanyag körforgásában is kiemelkedően fontos a szerepük. Ha kivesszük a táplálkozási lánc csúcsán lévő állatokat, az nem jelent jót a kisebb élőlényeknek, hiába gondolnánk elsőre az ellenkezőjét.

A tanulmány nem vizsgálta az ember szerepét a folyamatban, de a kutatók nem kételkednek abban, hogy az emberi tevékenység okozza a problémákat. A halászat először a nagyobb testű állatokat fenyegeti, később a kisebbek következnek majd.