Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Negyven új tengeri rezervátumot hoznak létre

2016.09.15. 21:34

Több mint 20 ország 40 újabb tengeri rezervátum létrehozására kötelezi el magát az óceánok védelméről Washingtonban csütörtökön kezdődött kétnapos csúcstalálkozón - írja az MTI. 

A tengeri rezervátumokban korlátozni fogják a kereskedelmi halászatot, a kőolaj-és gázkitermelést és más emberi tevékenységet, ami hatással van az óceánok ökoszisztémájára. Az új tengeri rezervátumok kiterjedése eléri az 1,19 millió négyzetkilométert.

Barack Obama csütörtökön jelentette be, hogy az Egyesült Államok létrehozza első tengeri természetvédelmi területét az Atlanti-óceánon az új-angliai fenékhegyvidék térségében. A 12,7 ezer négyzetkilométeres terület víz alatti hegyeiről, kanyonjairól ismert.

A csúcstalálkozó alatt a nem megújuló energiahordozók kitermelése okozta környezetszennyezés ellen tüntetnek transzparensekkel a Fehér Ház előtt. Azt követelték, hogy ne termeljenek ki több kőolajat a föld alól. 

Múlt hónapban Barack Obama létrehozta a világ legnagyobb, 1,5 millió négyzetkilométeres tengeri rezervátumát Hawaii körül, négyszeresére növelve az elődje, George W. Bush által még 2006-ban létesített Papahanaumokuakea Marine National Monument területét. Ezzel a Hawaii-szigeteket övező térség váltotta fel a világ legnagyobb védett tengeri területeként a Cook-szigekeknél, az Új-Zéland társult államánál elterülő nemzeti parkot.

Nagy-Britannia szintén csütörtökön jelentette be, hogy kétszeresére növeli tengeri rezervátumainak területét, amely így az évtized végére fogja érni a négymillió négyzetkilométert. Az Atlanti-óceáni St. Helena és Ascension szigetek térségében és a dél-csendes-óceáni Pitcairn szigeteknél hoznak létre újabb, teljes körű védelmet élvező természetvédelmi területet, ahol betiltják a kereskedelmi halászatot.

St. Helena térsége több bálnapopulációnak ad otthont, míg Ascension szigete a dél-atlanti térség a közönséges levesteknősök legnagyobb tanyája a dél-atlanti térségben.15%
4995 Ft
4246 Ft
15%
3999 Ft
3400 Ft