Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Nagyon ritka, nyolcezer éves nőfigurát találtak

2016.09.16. 12:03

Nyolcezer éves nőfigurát találtak a Törökország középső részén fekvő catalhöyüki ásatáson dolgozó régészek. A szakértők szerint különösen ritka leletről van szó, mivel eddig csupán néhány ilyen régi szobrocska került elő ennyire ép állapotban.

A kutatást vezető Ian Hodder professzor, a Stanford Egyetem tudósa arról számolt be, hogy a 17 centiméter magas szobrot kőből faragták, ami azért is szokatlan, mivel ebből a korszakból eddig az ásatások során főleg agyagszobrok kerültek elő.

A szobor ráadásul kitűnő állapotban maradt fenn. Mivel egy emelvény alatt találták meg egy obszidián darab társaságában, Hodder szerint ez arra utal, hogy valamilyen rituálé részeként helyezték oda.

Az ilyen jellegű női figurákat gyakran könyvelik el termékenységi istennők szobraiként. Hoddler azonban egy új elméletet támogat, amely szerint a szobrocska az olyan idősebb nőket reprezentálja, akinek fontos státusza volt a társadalomban. A figura megereszkedett melle és hasa nyilvánvalóan ezt az interpretációt sugallja.

Az Anatólia déli részén lévő Catalhöyük az egyik legősibb település, már a neolitikum idején, időszámításunk előtt 7200 és 6000 között folyamatosan lakott volt. Ez a legjobb állapotban fennmaradt neolitikus lelőhely, 2012-ben felvették az UNESCO világörökségi listájára. Az első ásatásokat az 1960-as években kezdték meg James Mellaart brit régész vezetésével. Hooder az 1993-ban folytatódott feltárás nemzetközi régészcsoportját vezeti.