Óceánok lehetnek a Proxima Centauri körüli második Földön

2016.10.06. 22:56 Módosítva: 2016.10.06. 23:19

Francia kutatók szerint óceánok boríthatják a Proxima b felszínét. A Földhöz hasonló bolygó felfedezését – a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül – augusztusban jelentette be egy nemzetközi kutatócsoport.

Az asztrofizikusok már akkor azt feltételezték, hogy az exobolygó olyan távolságra kering napjától, hogy felszínén folyékony halmazállapotú víz is előfordulhat, ami fontos feltétele az élet keletkezésének.

Így nézhet ki a Proxima B
Így nézhet ki a Proxima B

A Proxima Centauri 4,24 fényévnyi – 40 billió kilométeres – távolságával a Nap legközelebbi csillagszomszédja. A szakemberek feltételezték, hogy a Proxima b lehet az első exobolygó, amelyre űrszonda látogat, ha meglesz hozzá a megfelelő technológia. A Proxima b tömege legalább 1,3-szor nagyobb a Földénél, nagyjából 7,5 millió kilométer távolságban kering a csillaga körül – ami jóval kisebb mint a Föld-Nap távolság.

A CNRS francia kutatóközpont és az Aix/Marseille Egyetem kutatói csütörtökön bejelentették, hogy a várakozásokkal ellentétben egy ilyen közelség nem feltétlenül jelenti azt, hogy a Proxima b felszíne túlságosan forró lenne ahhoz, hogy folyékony formában létezzen rajta víz. A Proxima Centauri vörös törpe kisebb és ezerszer gyengébb a Napnál, ami azt jelenti, hogy a Proxima b a lehető legjobb távolságban van ahhoz, hogy megfelelő körülmények legyenek rajta az élethez.

„A bolygó felszínén lehetséges lehet a folyékony víz, és ezáltal az élet bizonyos formái" – írták a francia kutatók közleményükben. A francia kutatók feltételezése azokon a szimulációkon alapul, amelyekkel a bolygó összetételére és átmérőjére keresték a választ.

Feltételezve, hogy a bolygó kicsi, legkisebb átmérője 5900 kilométer, akkor az nagyon sűrű lehet. A bolygó teljes tömegének kétharmadát fémes mag alkothatja, amelyet kőzetköpeny vehet körül. Ha van víz a felszínén, akkor az a bolygó teljes tömegének 0,05 százalékát teszi ki, hasonlóan a Földhöz, ahol ez mintegy 0,02 százalék, írja az MTI.

Ha a bolygó nagyobb, átmérője 8920 kilométer, akkor tömegét fele-fele arányban alkotja a kőzetes mag és az azt körülvevő víz. „Ebben az esetben a Proxima b-t egyetlen 200 kilométer mély, hatalmas óceán borítja. Mindkét esetben egy vékony gázos atmoszféra veheti körül a bolygót, mint a Föld esetében, ami a Proxima b-t élhetővé teheti" – írták a kutatók.  • Hírek
  • Hírek