Ágnes
-1 °C
2 °C

Most megveheti a tízparancsolatot, mármint a legrégebbit

2016.10.26. 19:48

Elárverezik a tízparancsolatról készült legrégebbi ismert kőtáblát, írta az MTI. A bibliai faragott kőnek elképesztő múltja van, csodával határos, hogy ma is láthatjuk.

November 16-án egy Los Angeles-i aukciósháznál, a Heritage Auctions-nál lehet majd megvásárolni, a kikiáltási ár 250 ezer dollár (hetvenmillió forint).

lf

A táblán a bevezető ajánlás után a Bibliából ismert tíz parancsolat közül kilenc olvasható. A tizedik parancsolat helyén egy utalás látható egy Garizim hegyen építendő templomra. A történet szépsége, hogy a templom azóta is létezik: A mai Nyugat-Jordánia területén lévő hegy már a perzsák idején is a szamaritánusok fontos vallási központja volt, ma még mindig közel 800 tagot számlál.

Mivel a kőtáblát Izrael nemzeti kincsének tekintik, leendő tulajdonosának nyilvános helyen ki kell majd állítania.

A közel 50 kilogramm súlyú, 62 centiméter magas márványtáblára a III. és V. század között vésrtek több mint húsz sort szamaritánus nyelven, ami a héber és arámi nyelvből származik. Egy izraeli vasúti építkezésen találták meg 1913-ban, az aukciósház igazgatója szerint a tábla vélhetően egy zsinagóga bejáratát díszítette, melyet vagy i.sz. 400 és 600 között, vagy egy 11. századi keresztes hadjáratban leromboltak.

Miután megtalálták, egy magántulajdonban lévő udvar padlózatául szolgált, emiatt idővel az írás bizonyos részei lekoptak. 1943-ban egy Y. Kaplan nevű férfi megvásárolta és tanulmányozta a követ, az 1990-es években pedig Robert Deutsch régiségkereskedő szerezte meg.

2005-ben Izrael engedélyezte kivitelét az USA-ba, ekkor Saul Deutsch rabbi vásárolta meg a New York-i Élő Tóra Múzeum (Living Torah Museum) számára, ami a zsidó életet és történelmet hivatott bemutatni.