16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Színt váltott a Szaturnusz titokzatos hatszöge

2016.10.26. 15:50

Kékről aranyszínűre változott a Szaturnusz északi sarkánál lévő titokzatos, hatszögletű légköri képződmény – írja az MTI.

A hatszög lényegében egy körforgást végző felhő, amelynek az alakja vélhetően a Szaturnusz szeleinek nagyon eltérő sebességeiből eredeztethető. Számítógépes szimulációk segítségével korábban kimutatták, hogy az északi sarkvidék körül a széláramlatokban bekövetkező apró eltérések hatszög alakú formációt képesek kialakítani.

A tudósok szerint a színváltozása valószínűleg a bolygó évszakokhoz köthető változása miatt következett be.  A sarkvidékekre beeső napfény mennyisége hatással van a légköri aeroszolok, vagyis az áramló levegőben lévő részecskék vagy folyadékcseppek mennyiségére. A napfény és a légkör kölcsönhatására több aeroszol termelődött. Feltehetően azért történik ez most, mert a Szaturnusz északi féltekéje 2017 májusában eléri nyári napfordulóját.

A megfigyelést a NASA Cassini nevű űrszonda végezte, amely 2004 óta figyeli a bolygót. 1997-ben indult útnak a Szaturnuszhoz, hogy az általa gyűjtött információk segítségével a tudósok jobban megértsék a bolygón és más gázóriásokon zajló folyamatokat.   • Hírek
  • Hírek