Az avokádó miatt irtják az erdőt Mexikóban

NTT
2016.11.01. 07:49

Az eddig hittnél jóval nagyobb veszélyt jelent Mexikó erdős területeire az avokádótermesztés - jelentették be a mexikói hatóságok hétfőn, írja az MTI.

Michoacán államban, ahol a világon a legtöbb avokádót termesztik, évente húszezer hektár erdőt tarolnak le, hogy a területet mezőgazdasági célokra hasznosítsák. Az erdők 30-40 százalékát kifejezetten az avokádótermesztés miatt irtják ki.

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az avokádóültetvények kétszer annyi vizet emésztenek fel, mint az érintetlen erdős területek, azért az erdőknek az ültetvények terjedése miatt kevesebb víz jut.

Guillermo Haro környezetvédelmi ügyész aláhúzta: Michoacánban állítják elő a világ avokádóexportjának nyolcvan százalékát, de az állam erdői "minden avokádóexportnál nagyobb vagyont jelentenek".

Eddig a hatóságok úgy vélték, hogy 2000 és 2010 között évente 690 hektárral nőtt az avokádótermesztésre használt termőföld területe. Az avokádófák élőhelye a fenyőerdőkével azonos, ezért Michoacán hegyoldalaiban már mintegy 150 ezer hektáron termelnek avokádót, de az elmúlt években nem adtak ki új erdőirtási engedélyeket.

A hatóságok szerint egyelőre nincs mód annak igazolására, hogy mely gyümölcsök származnak legális ültetvényekről, és melyeket szüretelték illegálisan letarolt erdők helyén ültetett fákról.  • Tippek
  • Biztosítás