Simon, Szimonetta
7 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A nap képe: BABAR, a Nobel-díjas elefánt

2016.11.10. 15:13

A kaliforniai Stanford Egyetem SLAC Nemzeti Részecskegyorsító Laboratóriuma tette közzé az alábbi pazar múltidéző fotót az intézet BABAR-kísérletének detektoráról, ami 2008-ig szolgálta az antianyag-kutatókat az Egyesült Államokban. A kép 14 éve, 2002-ben készült az elemi részecskék tanulmányozásában komoly érdemeket szerzett, és nem mellesleg igen látványos tudományos berendezésről.

A BABAR (igen, szándékosan a kanadai-francia rajzfilmsorozat elefántkirályát idézi a mozaikszó) nemzetközi kísérletsorozat a részecskefizika legalapvetőbb kérdéseinek egyikével foglalkozott és foglalkozik ma is: az anyag és antianyag egyenlőtlen viszonyát vizsgálták, azaz hogy miért van sokkal, de sokkal több az előbbiből az univerzumban (innen jön a név is: a B-mezon, azaz B és annak antianyag párja, B-bar állt a kutatás középpontjában) . Emellett arra is keresték a választ, hogy léteznek-e még a jelenleg ismerteken kívül más elemi részecskék is, vagy lehetnek-e olyan kötések köztük, amiket még nem ismerünk, milyen paraméterekkel írható le az elemi részecskék világa, és így tovább.

A BABAR-kísérlet egyik gyümölcseként Makoto Kobayashi és Toshihide Maskawa fizikusok 2008-ban Nobel-díjat kaptak kutatási eredményeikért. Bár a 2008-ban leállított detektor ma már nem működik, az általa rögzített adattömeg elemzése azóta is folyik.