Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Kínai rekordot írt a Tienkung-2 legénysége

2016.11.18. 11:06

Visszatért a Földre két kínai űrhajós a Tienkung-2 kínai űrállomáson töltött 30 nap után, amely a kelet-ázsiai ország eddigi leghosszabb űrmissziója volt - írja az MTI. Az űrhajósok a belső-mongóliai sztyeppén értek földet pénteken.

A már veteránnak számító, 50 éves Csing Haj-peng asztronautát és az újonc, 37 éves Csen Dongot október közepén vitte az űrállomáshoz a Sencsou-11 űrhajó. Orvosi és biológiai kísérletet hajtottak végre, és elkezdték felkészíteni az űrállomást arra, hogy két év múlva csatlakozzon hozzá a főmodulja.

Az állomáson most 14 tudományos berendezés van, köztük a világ legnagyobb nagy érzékenységű gammasugárzás-érzékelője, amelyet kínai és európai mérnökök közösen fejlesztettek ki. A teljesen kiépült űrállomás hat év múlva kezd el működni, és legalább egy évtizedig szolgálatban lesz. Kína azt tervezi, hogy folyamatosan lesz rajta személyzet.

Az Egyesült Államok törvényt alkotott arról, hogy Kína nem vehet részt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) folyó munkában, mert Washington azzal vádolja Pekinget, hogy űrprogramja főleg katonai jellegű. Kína ezért határozta el, hogy saját űrállomásokat állít Föld körüli pályára. A Tienkung-2 Kína második űrállomása, szeptember közepén lőtték fel. Az elsőt, a Tienkung-1-est az év elején vonták ki a forgalomból.