Alfonz
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Főiskola lesz az Enigma-kód feltörésének helyszínén

2016.11.25. 13:36 Módosítva: 2016.11.25. 13:38

A második világháború alatt még a britek legjobb kódfejtői dolgoztak az angliai Bletchley Parkban. 2018-tól a jövő kiberbiztonsági szakembereinek adhat otthont, itt hozzák ugyanis létre Anglia első kiberbiztonsággal foglalkozó felsőoktatási intézményét - írja a Reuters. A parkban jelenleg egy múzeum működik, de számos elhagyatott épület is található itt. Ezek közül a legnagyobbat építik majd át, és ide fog beköltözni az új, államilag támogatott főiskola.

Az erre vonatkozó terveket csütörtökön mutatta be a kiberbiztonság több nagyágyúját magába foglaló, QUFARO névre hallgató nonprofit szervezet. A QUFARO fő célja, hogy olyan szakembereket képezzen ki, akik segíthetnek megvédeni az országot az egyre növekvő kiberfenyegetésekkel szemben. Habár a briteknél már most is számos sikeres, a tehetségeket felkaroló program fut, ezek gyakran nincsenek kapcsolatban, így a feltörekvő generáció sokszor rendkívül nehéz helyzetbe kerül. A szervezet a főiskola létrehozásával éppen ezt próbálja meg orvosolni. Nem csak összekapcsolja a fiatalokat a meglévő lehetőségekkel, hanem sokkal egyenletesebb fejlődési pályát biztosít számukra.

Az első tanév 2018 szeptemberében veszi majd kezdetét. Ekkor 100 diákot várnak majd, bekerülni azonban biztos nem lesz könnyű. Egy kiadott közlemény szerint Nagy-Britannia legtehetségesebb, 16 és 19 év közti zsenijeit várják, akikből a jövő legkiválóbb kiberbiztonsági szakértőit szeretnék képezni. A leendő diákokat tehetségkutatással választják ki és egy beugró vizsgán is meg kell majd felelniük. Akik már bejutottak, azok a hagyományosnak mondható matematika és számítástechnika mellett közvetlenül a kiberbiztonsági szakma által inspirált tárgyakat is tanulhatnak majd.

A QUFARO egyébként nem csak a nemzeti főiskola létrehozásával foglalkozik, számos kiberbiztonsági tanfolyamot is indítanak majd, melyekkel olyan lehetőségeket hoznak létre, amik eddig nem léteztek az országban. Ezek közül az első már szeptemberben elindult, a hatalmas túljelentkezés maitt pedig jövőre valószínűleg ki is bővítik majd.