Jeromos
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

66 évesen újra költ a világ legidősebb tengeri madara

2016.12.12. 09:07
A Bölcsesség nevű albatrosz megint visszatért a Midway-szigetekre, és kitartóan ül az új tojáson.

Visszatért a Midway-szigeteki vadrezervátumba és ismét költ a világ legidősebbjének tartott tengeri madara, a Wisdom (Bölcsesség) nevű Laysan-albatrosz (Phoebastria immutabilis). A biológusok december elején látták az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó atollcsoporton a becslések szerint 66 éves madarat.

Wisdom nemcsak a világ legöregebb tengeri madara, hanem a világ legöregebb vadon költő madara is. Bob Peyton, az amerikai Hal-és Vadvédelmi Szolgálat (US Fish and Wildlife Service, USFWS) projektvezetője közölte, hogy Wisdom több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen a Midway-szigetekre, ami több százezer albatrosz költőhelye. Chandler Robbins ornitológus 1956-ban gyűrűzte meg őt, Robbins jelenleg 98 éves.

Wisdomnak több tucat fiókája volt már, és mivel az albatroszok ragaszkodnak költőhelyükhöz, idén is ugyanabban a fészekben melengeti egyetlen tojását, amelyet minden évben használ párjával, Akeakamaival. A tojó a költési időszakban 2-3 napig egyhuzamban ül a tojáson, majd ekkor váltja párja, hogy elrepülhessen táplálkozni, írja az USFWS blogja.