Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Thatcher előre tudta, hogy mészárlás lesz a Tienanmen téren

2017.01.06. 16:41

A brit Nemzeti Archívum nemrég feloldotta a titkosítást egy 1989. május 20-i táviraton, amiből kiderül: a brit kormányt figyelmeztették, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg a tömegbelövetésre készül, írja a The Independent.

Mi történt a Tienanmen téren?

Mao Ce Tung halála után Kínában gazdasági reformok kezdődtek, a párton belül keményvonalas és liberálisabb hangok keveredtek. A Pekingi Egyetemről indult el egy liberális politikai követeléseket megfogalmazó diákmozgalom, 1986. decemberére 15 városban tüntettek a demokrácia mellett. Bár ezt letartóztatásokkal lecsitították, de Gorbacsov 1989-es kínai vizitje újra felháborította a fiatalokat.

A májusi látogatástól kezdve minden nap többszázezer ember tüntetett a Tiltott Város kapuja előtt, a Tienanmen ("Mennyei béke" téren. A keményvonalas vezetők úgy döntöttek, példát kell statuálni, így 1989. június 4-én a Kínai Népi Felszabadító Hadsereggel belelövettek a tömegbe. Több száz ember vesztette életét, a civil halottak számát a mai napig nem hozták nyilvánosságra.

Sinológusok körében csak összeesküvés-elmélet szintjén emlegették, hogy talán a nyugati vezetők is tudhattak a Párt tervéről, azonban a most előkerült dokumentum bizonyítja, hogy valóban így lehetett.

A távirat szerzője Sir Alan Ewen Donald, aki 1988-től 1991-ig Nagy-Britannia kínai nagykövete volt arról számolt be, hogy egy amerikai származású sinológussal, Stuart Schrammal ebédelt együtt, akinek forrásai voltak a Párton belül. A forrás szerint nemrég Teng Hsziao-ping 300 000 katonát vezényelt Pekingbe, és azt mondta,

Kétszáz halott húsz év békét hozhat Kínára.

Bár még ekkor is voltak mérsékletességre intő hangok a vezetőségben, de az amerikai hírszerzésnek arról is volt információja, hogy a kínai kormány szerint ekkorra már elkerülhetetlen volt a vérontás. Az egészségügyi dolgozókat visszarendelték a kórházakba, a katonaságnak pedig kiadták, tegyenek meg mindent a helyzet stabilizálásáért. Sir Donald azt kérte, továbbítsák értesüléseit a Miniszterelnöki Irodának.

A nagykövet nem csak a tüntetők életét féltette, Kína főleg a keleti blokk rendszerváltási hullámában volt nagy kérdőjel. Sir Donald szerint a tüntetők lemészárlása időt nyerhet a kormánynak, hogy végigvigyék a reformokat és stabilizálják a rendszert.

Az, hogy a dokumentumot titkosítva őrizték a Nemzeti Archívumban, arra utal, hogy valóban eljuthatott a miniszterelnökséghez. Margaret Thatcher annak idején azt mondta, 

A lelövetések híre megrázta és felháborította.

A hírt lehozó Independent felvette a kapcsolatot a külügyminisztériummal, akik egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben.