16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

A francia űrhajós, aki megállás nélkül kukkolja a Földet

cover
2017.01.14. 16:40

Sikeres űrsétát tett péntek délután Thomas Pesquet újonc francia űrhajós, a veterán NASA-asztronauta Shane Kimbrough társaságában. A páros példás összhangban dolgozva a tervezettnél hamarabb beüzemelte a Nemzetközi Űrállomás három új lítium-ion akkumulátorát, és egyéb karbantartási feladatokat is elvégeztek a fennmaradó időben.

Az 1978-ban született Pesquet az Európai Űrügynökség űrhajósa – a szervezetnek Magyarország is tagja –, és először jutott az ISS fedélzetére tavaly novemberben. Pesquet eddig tudományos munkát, különféle kísérleteket végzett az űrállomáson, miközben folyamatosan készült a január 13-ra betervezett űrsétára. A pénteki EVA (extravehicular activity) minden bizonnyal a karrierjének eddigi csúcspontja, így hát az alkalmat megragadva összeállítottunk egy nagyképes válogatást az európai asztronauta legjobb űrbéli fotóiból. Merthogy küldetése során – a mi legnagyobb szerencsénkre – szorgalmasan fényképezett is mindvégig, képeit Facebookra, Flickr-re folyamatosan feltöltve. Az ESA fiatal űrhajósa májusban tér vissza a Földre, de addig minden bizonnyal még rengeteg remek képet fogunk tőle látni.

Cover kép: Thomas Pesquet a zsilip ajtajánál várakozik a január 13-i űrséta során (Fotó: Oleg Novickij/Roszkoszmosz)  • Hírek
  • Hírek