Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új kontinens egy részét találták meg az Indiai-óceánban

2017.02.02. 15:26

Eddig ismeretlen kontinens egy darabkáját találták meg Mauritius szigete alatt – írja a USA Today. Az új földrészt Mauritiának nevezték el a kutatók.

A megtalált kontinens feltehetően a Gondwana nevű ősi szuperkontinens része volt, amely a déli félteke minden mai kontinensét és szigetét magában foglalta, mielőtt elkezdett feltöredezni 200 millió évvel ezelőtt. A mai Madagaszkártól és Indiától leválva 84 millió évvel ezelőtt süllyedhetett el.

A kontinensek feldarabolódását tanulmányozzuk, hogy megértsük a a bolygó földtani történelmét

– mondta a kutatást vezető Lewis Ashwal a dél-afrikai Witwatersrand Egyetemről.

A felfedezés alapja egy Mauritiuson talált, de földtörténeti szempontból oda nem illő ásvány, a vulkánkitörésekkel felszínre kerülő kőzetekben megtalálható cirkon. A kutatók megállapították, hogy a mauritiusi cirkon sokkal idősebb annál, minthogy a szigethez tartozzon. Maga Mauritius mindössze pár millió éves, míg a most talált cirkonkristályok korát 3 milliárd évre teszik a kutatók.

A Föld két részből áll: kontinensekből, amelyek öregek, és óceánokból, amelyek fiatalok. A kontinensek kőzetei több milliárd évesek lehetnek, de az óceánokban semmi nincs, ami ilyen idős lehetne

– magyarázta Ashwal.

A felfedezést az magyarázza a kutatók szerint, hogy a sziget alatt sokkal idősebb anyagú terület fekszik, amely csak egy kontinensből származhat, ilyen kisebb-nagyobb, eddig ismeretlen kontinensdarabkából pedig több is lehet a területen, ezeket együttesen nevezték el Mauritiának a Nature Communications szaklapban megjelenő tanulmányban.