Vannak halak, amik vizelettel kommunikálnak

2017.02.02. 15:44

A berni egyetem egy kutatócsoportja érdekes felvetés nyomába eredt: mi van, ha az állatok nemcsak általunk könnyen azonosítható módszerekkel, tehát látható vagy hallható jelekkel kommunikálnak, de valamilyen kémiai módszerrel is?

A kísérlet meglepő eredményt hozott: kiderült, hogy bizonyos halfajok (a tanulmányban a Neolamprologus pulcher nevű bölcsőszájú-félét vizsgálták) reakciói nagyban függnek attól, hogy kémiai úton milyen jelzéseket adnak le. A mesterségesen előidézett találkozásokkor azok a halak, amelyek csak látták egymást, sokkal agresszívebben viselkedtek, mint azok a párok, amik kémiailag nem voltak elválasztva egymástól (vagyis közös vízben úsztak).

A kutatók szerint egyértelmű, hogy a vizelet útján leadott jelzések rengeteg plusz információt hordoztak, és azok a halak, melyek csak látták egymást nagyban növelték a vizeletkibocsátásukat, vagyis kommunikálni próbáltak. Amikor a kutatók hagyták, hogy a kémiai jelek szabadon áramoljanak, általában ugyanazt az eredményt jegyezték fel: a kisebb hal visszavonulót fújt és teret hagyott a dominánsabb félnek.

A tanulmány szerint fontos tanulság, hogy a kutatásokban komolyan fontolóra kell venni minden lehetséges kommunikációs csatorna figyelését, nem csak azokat, melyeket az ember könnyedén átlát, de azokat is, melyek nem olyan egyértelműek nekünk, csak hangokkal és fizikai, látható jelekkel kommunikáló egyedeknek.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM