Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óriási áttörés lehet a hallásjavító génterápia

2017.02.07. 16:58

Egereken már működött az a génterápia, amivel akár emberek hallását is közel tökéletes szintre lehet javítani a közeljövőben - írja a BBC. Az egereken végrehajtott kísérletekben a korábban siket állatok még a suttogást is meghallották.

A Nature Biotechnology-n közzétett tanulmány kutatói szintetikus vírust használtak arra, hogy a belső fülben található szőrsejtek eldeformálódásához vezető genetikai hibákat kijavítsák. Dr. Jeffrey Holt, az egyik kutató szerint óriási áttörés lehet a módszer, hiszen még sosem láttak ekkora mértékű hallásjavulást.

A kísérletekben résztvevő egerek az Usher-szindróma nevű genetikai betegségben szenvedtek. Ez a retinasorvadás mellett a belső fülben található szőrsejtek helytelen kialakulásához vezet, ami hamar süketséget okozhat. A szőrsejtek normális esetben V alakú sorokban állnak, a betegség hatására azonban ez megváltozik, a fület "megfertőző" szintetikus vírus segítségével pedig ezt tudták visszaállítani.

A potenciál tehát megvan a módszerben, így is sok azonban a kérdőjel. Meg kell bizonyosodni arról, hogy a szintetikus vírus valóban biztonságos-e, valamint hogy a terápia hosszútávú megoldást biztosít. Azt is ki kell deríteni, hogy mikor érdemes elkezdeni a terápiát, ugyanis az csak a rögtön a születés után kezelt egereknél működött, a tíz nappal később kezelteknél már nem. 

Az is kérdéses, hogy egyáltalán felhasználható-e embereknél is a terápia, mert az emberi újszülöttek eleve fejlettebb füllel rendelkeznek, mint az egerek. Éppen ezért lehetséges, hogy embereknél az Usher-szindróma helyett inkább a hallássérülések előrehaladottabb formáinak kezelésére lesz majd alkalmas.